luni, 3 decembrie 2007

Ţiganiada românească

Problema ţiganilor a fost şi este în continuare îndelung discutată, comentată, analizată în presa românescă dar şi în cea internaţională. Declanşată de mult mediatizatul eveniment în care este implicat un cetăţean de etnie romă Romulus Mailat, inculpat pentru uciderea, violarea şi jefuirea soţiei de 47 de ani a unui ofiţer de marină. Femeia a murit în chinuri, după o suferinţă prelungită, lasată să agonizeze într-un şanţ.

Pe fondul indignării şi a furiei faţă de bestiala crimă comisă de ţiganul român, comunitatea italiană trece la aplicarea unor măsuri drastice de expulzare a neleguiţilor stabiliţi în Italia cu precadere cei de naţionalitate română.

In Evenimentul Zilei, Cărtărescu http://www.evz.ro/article.php?artid=329997 pune problema din punctul lor de vedere, "a ţiganilor discriminaţi": cum am face noi in locul lor dacă, după secole de robie nu ne-am găsi locul în societate, dacă am putea discerne între bine şi rău şi am şti ce cale să urmăm. Situaţia lor de "masă amorfă, degradată" , cum îi defineste scriitorul, se datorează lor, ei au ales să devină astfel, nu din cauza discriminării lor de către comunitatea românească, care a abuzat de serviciile lor în perioada de robie, ca mai apoi să-i lase de izbelişte!

Nu cred că e vina nostră că ei nu s-au putut integra! Nu îi dau dreptate lui Cărtărescu :lumea nu dispreţuieşte toţi romi ci, doar acea parte care a devenit laşă, clevetitoare, beţivă, nelegiuită, care din păcate este majoritară. Nu sunt xenofobă când o spun! Am prieteni de etnie romă, care sunt mai presus decât mulţi români, şi care dau dovadă de o inteligenţă net superioară lor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ceea ce sa petrecut in Italia este ceva obisnuit acolo, de multi ani sunt hoti atat de etnie roma, cat si romani,albanezi,marocani etc. Acum sa exagerat in halul acesta despre aceasta crima, pentru ca se dorea o destabilizare a Parlamentului Italiei si acesta era cel mai bun prilej de a se pune paie pe foc. E adevarat, sunt romi necinstiti, lafel de bine cum exista asemenea persoane in orice etnie. Si sa nu uitam, ca si italienii isi au tiganii lor (am vazut chiar si italieni care mai mult semanau a tigani decat a italieni).